Дипломски концерт Албине Смајловић (сопран)

albina plakat1У Концертној дворани Банског двора 25. јуна 2013. године (уторак)  у 20,00 часова одржаће се дипломски концерт Албине Смајловић (сопран) уз  клавирску пратњу Дуње Марковић а у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бања Луци.

 

PROGRAM:

 1. „Sposa son disprezzata“  –  A. Vivaldi
 2. „Und Gott  Sprach…  Nun beut die Flur“  (rečitativ i arija iz oratorijuma „Stvaranje svijeta“)  – J. Haydn
 3. „Giunse alfin il momento… Deh vieni non tardar“ (rečitativ i arija Susane iz opere „Figarova žendiba“)  – W. A. Mozart
 4. „Забыть так скоро“ –  П. И. Чајковски
 5. „Ни слова, о друг мой“ – П. И. Чајковски
 6. Siete Canciones populares Españolas (ciklus) – Manuel de Falla
  I    El Paño Moruno
  II   Seguidilla Murciana
  III  Asturiana
  IV  Jota
  V   Nana
  VI  Canción
  VII  Polo
 7. . „Niz bašču“ – M. Prebanda
 8. „Crn oblače, tužan li si“ – M. Prebanda
 9. „Romansa“ – M. Prebanda
 10. „Nebbie“ – O. Respighi
 11. „Summertime“ – G. Gershwin
 12. „Donde lieta usci“ (arija Mimi iz opere „Boemi“) – G. Puccini

***

ALBINA SMAJLOVIĆ, sopran, rođena je 4. novembra 1982. godine u Gradišci, gdje je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirala na Odsjeku za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci. Godine 2009. upisuje Akademiju umjetnosti u klasi profesorke Snežane Savičić Sekulić, a trenutno je četvrta  godina na Odsjeku za solo pjevanje, u klasi profesorke Dunje Simić.

Kao vanredan đak, 2005. godine, upisuje SMŠ „Vlado Milošević“ u Banjoj Luci, Odsjek za solo pjevanje, u klasi profesorke Anđelke Jokić. Već na prvoj godini učestvuje na Republičkom takmičenju gdje osvaja prvu nagradu. Iste godine na takmičenju solo pjevača „Lazar Jovanović“ u Beogradu, u kategoriji kamernih dueta sa Slavenom Abazovićem, baritonom, osvaja prvu nagradu. Još kao učenik srednje škole učestvovala je u studentskoj produkciji Pučinijeve „Sestre Anđelike“ pri Operskom studiju Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, kojom je dirigovao profesor Stanko Šepić.

Godine 2007. u solo kategoriji osvaja tri nagrade – specijalnu na Republičkom takmičenju, prvu u Beogradu („Lazar Jovanović“) i treću u Rumi „Nikola Cvejić“.

Godine 2009. u martu, na takmičenju „Bruna Špiler“ u Herceg Novom, osvojila je drugo mjesto. U decembru 2010. godine, na Međunarodnom takmičenju solo pjevača „Lazar Jovanović“ u Beogradu osvojila je prvo mjesto.

Godine 2010. u organizaciji Ambasade BiH u Zagrebu održala je dva koncerta, u  Beogradu (SKC) i Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak“ u Zagrebu pod nazivom Koncerti prijateljstva.

Godine 2011. sarađivala je s Banjalučkom filharmonijom, a u septembru iste godine izabrana je, zajedno s dvanaest pjevača iz cijelog svijeta, da učestvuje na majstorskom kursu pod vođstvom renomiranog operskog pjevača i pedagoga, baritona Toma Krausa, na Muzičkoj akademiji u Francuskoj (Academie musicale de Villecroze). U decembru 2011. godine igrala je ulogu sluškinje u operi „Safikada“ izvedenoj na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS u Banjoj Luci.

Godine 2012. učestvovala je na 63. takmičenju operskih pjevača „Gian Battista Viotti“ (Verčeli) u Italiji.

Ove godine učestvovaće na Muzičkom festivalu „Nei suoni dei luoghi“ u Italiji gdje će održati cjelovečernji koncert, te se predstaviti i kao solista i kao dio kamernog trija „Alegoria“ s koleginicama Ivanom Živanić (sopran) i Dunjom Marković (pijanista).

Sarađivala s pijanistima: Matthias Veit (Njemačka) i Morgane Fauchois Prado (Francuska) i dirigentima: Darinka Matić Marović i Ognjen Bomoštar.

Od nastupa posebno izdvaja one u Beogradskoj filharmoniji, Studentskom kulturnom centru u Beogradu, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, na pjesničkoj manifestaciji „Brankovo kolo“ u Sremskim Karlovcima, Narodnom pozorištu u Beogradu, tradicionalnoj manifestaciji „Dani Vlade Miloševića“, Međunarodnom danu muzike, manifestaciji „Noć muzeja“. U organizaciji Udruženja muzičkih umjetnika RS, čiji je član od 2009. održala je nekoliko solističkih koncerata u Prijedoru, Banjoj Luci i Bihaću. Kratko vrijeme je predavala solo pjevanje u MŠ „Savo Balaban“ u Prijedoru. Bila je dugogodišnji član i solista SPD „Jedinstvo“.

Član je Upravnog odbora novoustanovljene fondacije „Ruža“, koja je osnovana u svrhu finansijske podrške mladim umjetnicima i razvoju kulture u Republici Srpskoj.

Share