140 година од рођења Радоја Домановића

140 година од рођења Радоја Домановића

 

Радоје Домановић (Овсиште, 16. фебруар 1873 — Београд, 4. август 1908) је био најистакнутији  сатирични приповједач српског реализма.

Рођен је 16. фебруара 1873. године у породици сеоског учитеља у селу Овсиште код Крагујевца. Дjетињство је провео у сусjедном селу Јарушицама, гдjе је завршио  основну школу. Гимназију је завршио у Крагујевцу, а Филозофски факултет на Великој школи у Београду. Као професор српског језика радио је у гимназијама у Врању, Пироту и Лесковцу. Због политичких увjерења је прогањан, премjештан и отпуштан са посла. Био је активан као писац, публициста и сарадник опозиционих  листова. Политичке прилике за вријеме владавине Александра Обреновића опредијелиле су Домановића за политичку и друштвену сатиру која се огледа у његовим приповијеткама. Ове приповијетке представљају новину у српској реалистичкој прози и промовишу нови књижевно умјетнички облик. Његова сатира је политички актуелна, убојита и беспоштедна. Њена мета није само власт и њена тиранија него и бескичмењаштво, подаништво и сервилност. Најбоље у овој врсти приповједака су Данга, Вођа, Краљевић Марко по други пут међу Србима, Страдија и представљају највишу фазу критичког реализма у српској књижевности. Послије пада режима краља Александра Обреновића 1903. године, незадовољан малим промјенама у земљи, покреће политички лист Страдија, покушавајући на тај начин да се бори против мана новог режима. Разочаран, одаје се све више боемском животу те усамљен, огорчен и сиромашан умире  у 35. години живота, 4. августа 1908. године у Београду.

Велики број основних школа носи име Радоје Домановић, такође постоји и Задужбина Радоје Домановић која додjељује награду са истим именом.

Његове најзначајније приповjетке су: 
Вођа
Данга
Страдија

Мртво море

Краљевић Марко по други пут међу Србима
Размишљање једног обичног српског вола
Укидање страсти

Позориште у паланци

Гласам за слепца

Не разумем

Домановићева дјела преточена су и на филмско платно:
1964. Бој на Косову
1968. Краљевић Марко по други пут међу Србима (ТВ)
1980. Приповедања Радоја Домановића (серија)
1988. Нека чудна земља

Share