Чланак Независних новина – У Банском двору отворена изложба графика галерије Дацешин

Nezavisne novine

20151110173127_335608

U Banskom dvoru otvorena izložba grafika galerije Dacešin

Nevena Vržina
FOTO: J. Đurđević

BANJALUKA – Grafike Huana Miroa, Pabla Pikasa i Salvadora Dalija samo su dio onoga što čini nesvakidašnju postavku koja je u ponedjeljak uveče otvorena u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci. Riječ je o postavci „Grafike“, koja je otvorena povodom 25 godina galerije „Dacešin“.

Odavno jedna izložba u Banjaluci nije bila više posjećena, a s obzirom na to koliku vrijednost nose postavljena umjetnička djela, brojnost posjetilaca je sasvim opravdana.

Zahvaljujući ogromnom entuzijazmu i viziji Vladislava Dacešina, po kojem galerija i nosi ime, grad na Vrbasu dobio je prije 25 godina prvu privatnu galeriju.

Dacešin, koji je napomenuo da se umjetnošću bavi cijeli život, pojasnio je da izložba predstavlja presjek njegove galerijske karijere.

„Napravili smo jedan miks od svega ponešto, od grafika iz 17. vijeka do danas. Tu su djela Pabla Pikasa, Huana Miroa, Salvadora Dalija, Vladimira Veličkovića. Ima preko 40 autora iz 12 zemalja i ukupno 53 grafička rada“, dodao je Dacešin.

„Nadam se da će likovna publika prepoznati kvalitet izložbe. Jedno je kad pričamo šta se nama dopada, a drugo šta je svjetska kritika za određene autore rekla. Trudim se da kao galerista postavljam eminentne autore sa međunarodnom reputacijom“, istakao je Dacešin.

Koliki značaj ova izložba ima za mlade umjetnike, potvrdio je i veliki broj njih na otvaranju, ali i komentari divljenja određenim grafikama.

„Ovako ćemo i mi jednog dana. Ako ništa, precrtaćemo“, kroz osmijeh su prokomentarisali preciznost i jasnoću jedne od izloženih grafika.

Na otvaranju smo zatekli i legendu banjalučkog glumišta Dobricu Agatonovića Agu, koji je istakao da je i sam nekoliko puta otvarao izložbe galerije „Dacešin“, kao i da su djela koja posjeduje ova galerija od velikog značaja za umjetnički svijet grada na Vrbasu.

Svojom programskom i izložbenom djelatnošću, galerija „Dacešin“ je skrenula pažnju brojnih ljubitelja likovne umjetnosti i donijela osvježenje, pomjerajući granice uobičajnog. Za proteklih 25 godina postavljeno je mnogo izložbi, kako domaćih tako i stranih autora sa međunarodnom reputacijom, gdje se mogla vidjeti sva raznolikost stilova, opredjeljenja i rukopisa umjetnika svih generacija.

Share