Чланак Независних новина – Бански двор једва чека санацију

Banjaluka: Banski dvor jedva čeka sanaciju

banskivornezzz

Lejla Džin, Foto: J. Đurđević 16.02.2016 19:00

BANJALUKA – Objekat Kulturnog centra Banski dvor kao jedna od najljepših građevina i simbola grada unazad nekoliko godina vapi za sanacijom, a kada će dobiti novo ruho kakvo zaslužuje još se tačno ne zna. Krov koji prokišnjava nije jedini problem Banskog dvora, fasada je oronula i posivjela, ali i stolarija zahtijeva sanaciju. Milorad Petrić, direktor Kulturnog centra Banski dvor, kaže kako spremaju godišnji izvještaj, te da će se tek tada znati da li su odvojena sredstva za sanaciju krova Banskog dvora kao što se najavljivalo. „Očekujemo prvo sanaciju krova jer je to pod moranje. Trebalo bi izdvojiti oko 2,5 miliona KM kako bi došlo do neophodne sanacije ove kulturne institucije, tačnije krova, fasade i samo vanjske stolarije“, istakao je juče Petrić i dodao da nemaju egzaktne podatke da li je i koliko Skupština grada odvojila sredstava iz gradske kase za sanaciju.
Sve ustanove i javna preduzeća trebalo bi da do kraja februara predaju izvještaje o poslovanju, kao i prijedlog programa za tekuću 2016. godinu, pa će to uraditi i Banski dvor. „Poslovali smo pozitivno i ostvarili sve što je Skupština grada stavila pred nas“, rekao je Petrić. Kako nam je potvrđeno iz Gradske uprave, ove godine je planirano 700.000 KM za rekonstrukciju krovišta Banskog dvora.

Mnogi Banjalučani se slažu da bi i ova institucija, u kojoj se organizuju brojni koncerti, izložbe i promocije, trebalo da dobije ruho kao što je i objekat Gradske uprave. Na Mitrovdan 1932. godine svečano je otvoren Banski dvor, a za njegovu izgradnju zaslužan je prvi ban Vrbaske banovine Svetislav – Tisa Milosavljević.

Share