Чланак Иранског културног центра – Дани културе Ирана одржани у Бања Луци

Dani kulture Irana održani i u Banjaluci

DSC_0808_manja_256453

 

 

 

 

 

 

 

Kulturni centar ambasade IR Iran u periodu od 04. do 06. ovog mjeseca upriličio je izložbu i koncert tradicionaln iranske muzike u okviru manifestacije Dani kulture Irana. Program svečanog otvorenja upriličen je u sali Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci u četvrtak, 04.02.2016. godine u 19:00 sati.

Direktor Kulturnog centra Banski dvor, gdin Milorad Petrić kao domaćin prostora u kojem se program održavao kratko se obratio prisutnima istakavši pri tome da bi ubuduće programe koji promoviraju i predstavljaju bogatu zemlju Iran trebalo planirati na način da izložbe i koncerti traju duže, odnosno barem pet dana.

Tom prilikom prisutnima se obratio Ministar prosvjete i kulture RS-a dr. Dane Malešević koji nije krio oduševljenje što se izložba i prezentacija iranske kulture i umjetnosti održava u Banjaluci. „Ova manifestacija značajna je za  Republiku Srpsku kada je riječ o međudržavnoj razmjeni, ali i zato da se njeni građani upoznaju sa iranskom kulturom i načinom života u toj zemlji. Ovo je način da se jača tolerancija prema različitostima.“

Ali Ameri, konzul za kulturu Ambasade Irana u BiH, u nastavku programa zahvalio se na uspješnoj saradnji Ministru Maleševiću i direktoru Centra gdinu Petriću koja je rezulirala održavanju manifestaciji Dani kulture Irana u Banjaluci. „Sretni smo što se ova manifestacija održava u danima kada se u Iranu obilježava 37 godišnjica pobjede Islamske revolucije koja je sinonim jedinstva, slobode i nezavisnosti. Kultura i umjetnost ne trebaju posebna objašnjenja. Ona govori jezikom prepoznatljivim čitavom svijetu. Jer, tamo gdje prestaju riječi počinje umjetnost, muzika. Sretni smo što vam večeras predstavljamo dio naše bogate kulture u umjetnosti.“

Postavku u Banskom dvoru čine 30 umjetničkih slika istaknutog iranskog slikara Penahzadea, kaligrafska ostvarenja kaligrafa Alija Tana, ali i iranske rukotvorine. Posjetioci su mogli da uživaju u izvanrednim ručnim radovima, umjetninama – rezbariji, emajliranom posuđe, grnčariji, ukrasnim predmetima rađenim u kombinaciji slonovače, drveta i devine kosti.

Publika je na koncertu održanom u četvrtak uvečer uživala u tradicionalnoj muzici iranske provincije Lorestan, koja je, kako je iranski Konzul istakao, po prirodnim ljepotama slična RS-u.

 

 

Share