Чланак Гласа Српске – Солистички концерт круна каријере хармоникашa Радован Ивановић

Глас Српске

Солистички концерт круна каријере хармоникашa Радован Ивановић

slikacitava

27.11.2015 15:51 | Данијела Стоканић

Бањалука – Солистички концерт класичне и народне музике, који ће бити одржан
3. децембра у Банском двору, је круна каријере младог хармоникаша Радована Ивановића, ученика шестог разреда ниже музичке школе „Владо Милошевић“.

Гости овог тринаестогодишњака, који свира у класи професора Саве Човичковића, на првом солистичком концерту биће Народни оркестар Перице Јаћимовића, професори и ученици Музичке школе „Владо Милошевић“ и „Бандонеон сљуаре банд“. Улаз је бесплатан.

Да овај дјечак не престаје да ниже успјехе показује чињеница да је у току ове године у само у 15 дана побиједио на три такмичења у Републици Српској и Србији. Он је прави примјер како таленат повезан са радом даје блиставе резултате.

– Задовољан сам својим овогодишњим резултатима на такмичењима у свирању хармонике, а својим првим солистичким концертом ћу заокружити једну изузетно успјешну годину – прича Ивановић.

Његов највећи успјех, поред најављеног концерта, су прва мјеста на овогодишњем међународном такмичењу „Звездане стазе“ у Новом Саду и Интернационалном фестивалу хармонике „Акордеон арт“ у Источном Сарајеву, јер су и најтежа до сада.

Овај дјечак, који важи за најбољег хармоникаша у РС у својој категорији, казао је да са такмичења, поред побједе и искуства, увијек буде богатији за покоју анегдоту.

– По завршетку једног такмичења професорица хармонике ми је кроз шалу рекла да изостанем бар једном како би друга дјеца имала прилику да побиједе. Док ме члан жирија, поријеклом из Црне Горе, питао шта мислим да свирам када будем на Академији кад сад одлично свирам програм за одрасле – похвалио се Ивановић.

Открио је тајну да му је жеља да свира са свјетским звијездама класичне музике попут Шишкина и Шкљарова.

Прве ноте и тонове на хармоници Радован је пробудио прије поласка у основну школу и већ тада се дало наслутити да се у прстима овог дјетета крије будућа виртуозност.

На Радована и успјех који је постигао до сада поносан је и његов отац Богдан, који има само ријечи хвале за сина.

– Иако овај хоби одузима пуно времена, Радован није запоставио редовну школу и даље је одличан ученик – рекао је Богдан.

Одушевљење не крије ни његов професор Човичковић, који је највише заслужан за његов успјех.

– Пуно вјежба, талентован је, слуша се док свира, а што је најбитније, одмах схвати шта му кажемо – рекао је Човичковић и додао да су се већ почели спремати и за најјаче свјетско такмичење, које ће бити одржано идуће године у Њемачкој.

http://www.glassrpske.com/banjaluka/gradske_teme/Solisticki-koncert-kruna-karijere-harmonikasa-Radovan-Ivanovic/197942.html

Share