Чланак Гласа Српске – Премијера филма Тежина ланаца 2: Прича која је разбила митове

Banjaluka – Premijera dokumentarnog filma „Težina lanaca 2“, autora Borisa Malagurskog, u kome su analizirani događaji koji su uslijedili nakon raspada bivše Jugoslavije, održana je u prepunoj sali Banskog dvora Kulturnog centra.

slikacitava

Najavljujući film Malagurski je svojim telefonom napravio fotografiju publike za uspomenu.

On je istakao da se u filmu dekonstruišu moderni mitovi o obećanjima boljeg života i da su u njemu intervjuisani mnogi eminentni stručnjaci, među kojima su Noam Čomski, Oliver Stoun, Karla del Ponte, Majkl Pareti i mnogi drugi.

– Verujem da svojim filmom mogu da pokrenem ljude na akciju, da počnu da veruju u snagu ličnog doprinosa napretku društva u kome žive – rekao je Malagurski.

Svoje oduševljenje što je sala ove kulturne institucije bila ispunjena do posljednjeg mjesta nije krio.

– Zadovoljstvo mi je što je premijeri prisustvovao veliki broj građana – dodao je Malagurski.

Završetak projekcije obilježio je snažan aplauz poštovanja iskazanom mladom reditelju koji se uhvatio ukoštac sa ovom temom.

Poslije prikazivanja filma upriličena je diskusija gdje je publika imala priliku da sa rediteljem razgovara o filmu.

„Težina lanaca 2“, poslije svjetske premijere na Montekasino festivalu u Johanesburgu 20. novembra, do sada je prikazan u Švedskom filmskom institutu u Stokholmu, u Sijudad Meksiku, Vankuveru, Torontu, Inzbruku, Štutgartu i Berlinu.

Premijeri filma intrigantne teme u četvrtak uveče prisustvovale su mnoge ličnosti iz kulturnog i javnog života RS. Film su pogledali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, kao i ministri u Vladi Srpske.

Poslije Banjaluke, projekcije ovog dokumentarnog filma biće održane i u Srbiji. Organizator banjalučke premijere su Unija studenata Republike Srpske, Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci i Kulturni centar Banski dvor.

Share