Чланак Гласа Српске – Награђена преданост и таленат студената бањалучке Академије умјетности

Бањалука – Студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци освојили су прво мјесто у категорији камерна музика на престижном Међународном такмичењу за младе таленте „Вал Тидоне“ у Италији.

slikacitavaweb

Снагу искрене преданости и талента трија који наступа у саставу Зорана Белушевић (флаута), Деана Симић (флаута) и Јована Бранковић (клавир) у класи проф. Биљане Јашић-Радовановић и асистента Марије Пилиповић препознао је и међународни жири, који је одлучио да их награди највишим признањем.

Професор Биљана Јашић-Радовановић поносна је, како каже, на своје студенте.

– Зорана и Јована су на другој години, а Деана на првој. Ове дјевојке су изузетно вриједне и васпитане. Пресрећна сам што сам успјела да саставим овај ансамбл. Оне тек од октобра свирају заједно, али одлично им иде – испричала је Јашић-Радовановић.

Пред међународним жиријем у Италији представиле су се композицијама Доплера и Кларка, а на овом такмичењу своје свирачко умијеће показали су талентовани умјетници са свих страна свијета.

Интензиван рад током цијеле године се исплатио, а своју радост због награде не крије ни талентована Деана Симић.

– Много нам значи признање. Ова награда у Италији помогла нам је да видимо на којем смо тренутно нивоу и колико напредујемо. А позитивни коментари жирија дали су нам подстицај да и даље предано вјежбамо – истакла је Симићева и додала да су могућност учествовања имали умјетници до 30 година.

Конкуренција је, како каже, била јака, а своје музичке снаге „одмјериле“ су са такмичарима из Литваније, Кореје и Италије.

Студенти Биљане Јашић-Радовановић освајали су бројне награде, а она је нагласила како су оваква такмичења и фестивали од великог значаја за студенте, али и ученике средње музичке школе.

– Њима је потребно да изађу из ове средине, да се представе како на регионалној, тако и на европској и свјетској музичкој сцени. Битно је да иду на јача такмичења, просто да упореде на којем су нивоу. У Бањалуци нема много конкуренције и немају се са ким такмичити, зато су фестивали и инострана такмичења одлична ствар – додала је Јашић-Радовановић.

Награда је овом трију велики вјетар у леђа па ће се и наредне године вриједно спремати за нова такмичења.

„Даворин Јенко“

Камерни трио у марту ове године освојио је трећу награду на престижном такмичењу „Даворин Јенко“ у Београду.

– То је заиста јако такмичење са великом конкуренцијом и био је прави успјех вратити се из Београда са наградом – подсјетила је Биљана Јашић-Радовановић.

Share