Чланак Гласа Српске – Изложба Крени стазом које нема: Садашњост у радовима савремених умјетника

Изложба Крени стазом које нема: Садашњост у радовима савремених умјетника

Изложба Крени стазом које нема: Садашњост у радовима савремених умјетника11.02.2016 08:23 | Мирна Пијетловић

Бањалука – Шест младих умјетничких снага из Београда и Бањалуке „проговорило“ је заједничким језиком умјетности о неодвојивој вези савременог умјетничког израза и технологије кроз заједничку изложбу цртежа „Крени стазом које нема“ која је отворена у уторак увече у великом изложбеном салону Банског двора културног центра у Бањалуци.

Аутор ове интересантне поставке, која је након Београда постављена и у Бањалуци је Предраг Терзић који је истакао да оно што повезује умјетничке енергије Тијане Раденковић, Вука Нинковића, Маје Зорић, Николе Кекеровића, Саше Татић и Викторије Банде је генерацијска поетика која даје другачији поглед на саму умјетност.

– Њихово поимање умјетности нема никаквих додирних тачака са добом када су они рођени, деведесетих година, већ говоре о личним проблемима који се јављају у садашњости – казао је Терзић.

Он је додао да су ови млади умјетници дочарали на који начин они презентују савремену умјетност кроз цртеж, те да ће се пракса заједничког излагања у Београду и Бањалуци, претворити у један вид традиционалне годишње изложбе младих ствараоца.

Координатор изложбе у Бањалуци Слободан Видовић је појаснио да бањалучка публика има прилику да погледа изложбе умјетника из Београда, док је београдска крајем децембра прошле и у јануару ове године могла да погледа радове умјетника из Бањалуке.

– Сви ови млади људи су успјешни студенти на постдипломским и докторским студијама, а који у својим биографијама већ имају уписане бројне значајне награде – казао је Видовић.

Један од умјетника који се представио у Бањалуци је Вук Нинковић који је тренутно на другој години докторских студија у на Факултету ликовних уметности у Београду.

– Мој део изложбе, наравно цртеж рађен оловком са доминантном окер и жутом бојом, почео је у серији цртежа о чају и наставио се у серији која говори о савременом идентитету и новим начинима изражавања и комуникације. Ту су, наравно, друштвене мреже као што су „Фејсбук“, „Инстаграм“, „Вајбер“ и слично – казао је Нинковић.

Сам назив изложбе, истиче он, сугерише на однос младог савременог умјетника према савременим токовима и на његово сналажење унутар постављеног система вриједности.

– Радове на овој изложби обједињује форма самог изражавања. Тако се Тијана и ја изражавамо кроз текст који је третиран као цртеж – појашњава Нинковић.

Реализацију изложбе подржало је Министарство културе и информисања Србије.

Нова димензија излагања

– Савремени начин излагања се померио у односу на традиционални појавом интернета. Тако имате одређене сајтове на којима можете да покажете своје радове и да они буду примећени. Излагање у афирмисаним великим просторима и галеријама је увек добро и помаже уметнику да боље сагледа своје радове као целину, али и сам интернет нуди велики број могућности који можда галерија као медијум нема. С обзиром на то да данас људи јако мало посећују галерије, онда можда интернет може да буде добра замена за уметничко изражавање – мишљења је Вук Нинковић.

Share