Чланак Гласа Српске – Бањалучани ушли у Теслин времеплов

Бањалучани ушли у Теслин времеплов

Бањалучани ушли у Теслин времеплов

Бањалука – Дигитална представа посвећена обиљежавању 160 година од рођења Николе Тесле одушевила је бројне Бањалучане, који су на фасади Културног центра Бански двор кроз мултимедијалне пројекције имали прилику да виде дјелић Теслиних достигнућа.

Приказујући богату научну заоставштину Тесле кроз умјетнички пројекат „Теслин времеплов“, минулог викенда је и у Бањалуци обиљежен јубилеј једног од највећих генија свих времена.

Поштоваоци лика и дјела Николе Тесле имали су прилику да путем спектакуларних четири де пројекција упознају великог свјетског научника српског поријекла и његов допринос човјечанству.

Модерна технологија и умјетност, обједињене у овим пројекцијама, привукле су и велики број дјеце, која су аплаузом испратила причу о Тесли и његовим изумима.

У пројекцији Тесла „сам прича“ приказана је живописна прича, од поријекла, одрастања, учења, до првих изума. Обраћајући се публици Тесла је „с крова“ Банског двора „говорио“ о дјечаку из личког села Смиљан, гдје је одрастао уз оца Милутина и мајку Георгину. Помоћу задатака које му је отац свакодневно задавао научио је да мисли, те да сваку идеју конструисану у мислима спроведе у дјело.

Од 17. године почео је озбиљније да се бави проналазаштвом. Нису му били потребни цртежи, модели ни експерименти, ствари је замишљао, не журећи ка практичном раду. Како је појашњено, сваки изум је конструисао дубоко у мислима, мијењао, усавршавао, све док он већ у мислима не би почео да ради.

– Настојање изумитеља је у основи спасавање живота, било да укроћује силе, усавршава направе или обезбеђује нове удобности и лепоту и доприноси сигурности егзистенције – говорио је Тесла.

Волио је да чита, да дане проводи у шетњи с пријатељима, рецитујући поезију. Тако му је једног поподнева гледајући залазак сунца синула идеја, коју је штапом нацртао на пијеску у парку, а шест година касније ту идеју је представио у Америчком институту електроинжењера. Био је то чувени Теслин електромотор.

„Теслин времеплов“ говори и о бежичном предајнику помоћу кога се глас и лик репродукују широм свијета, сателитима, електранама и свему ономе што се налази око нас, а што нам је оставио Тесла.

Пројекције „Теслиног времеплова“ приказане су у петак, суботу и недјељу на згради Културног центра Бански двор.

Министар науке и технологије РС Јасмин Комић рекао је да је Савез иноватора РС дао велики допринос обиљежавању јубилеја великог научника.

Поклон компаније „м:тел“

Пројекат „Теслин времеплов“ у Бањалуци је приказан захваљујући „м:телу“, а генерални директор ове компаније Марко Лопичић истакао је да је овај јединствен пројекат послије свих великих центара у Србији и Црној Гори стигао и у Бањалуку.

– Увек стојимо иза оваквих пројеката, који обједињују науку, уметност, историју и традицију. Реч је о најсавременијој дигиталној четири де технологији, где се на отвореном простору приказују живот и дело једног од највећих светских научника, значај његових открића, његове визионарске и филантропске мисли – казао је Лопичић.

Share