Чланак Гласа Истре – Дјело Bashkima Shehua праизведено у Русији

Djelo Bashkima Shehua praizvedeno u Rusiji

vbeg3023306.gifglasssistre

Objavljeno: 18.12.2014 | 08:04

Allegro Barbaro“ Bashkima Shehua, djelo za harmoniku, klavir i gudački orkestar premijerno je praizvedeno prije nekoliko dana u Kaljinjingradu s Kaljinjingradskom filharmonijom, a kao gosti su nastupili virtuoz na harmonici i docent na Muzičkoj akademiji u Puli Franko Božac te malteška pijanistica Charlene Farrugia

Jedan od najznačajnijih, najvećih i najelitnijih međunarodnih festivala za harmoniku „Bayan i bayanisti“ sa sjedištem u Moskvi ove godine uvrstio je u svoj službeni program kapitalno djelo uglednog skladatelja i dekana Muzičke akademije u Puli red. prof. u trajnom zvanju Bashkima Shehua „Allegro Barbaro“ za harmoniku, klavir i gudački orkestar.

Shehuovo djelo premijerno je praizvedeno prije nekoliko dana u Kaljinjingradu s Kaljinjingradskom filharmonijom, gdje su kao gosti pozvani virtuoz na harmonici i docent na Muzičkoj akademiji u Puli Franko Božac te poznata malteška pijanistica s međunarodnom karijerom Charlene Farrugia, koji su nastupili s gudačkim orkestrom Muzičke akademije Gnjesin i izveli Shehuovo djelo.

– Ovo je bila iznimna čast jer je dobro poznato da se na festivalu ovakvog kalibra izvode najkvalitetnije skladbe i zovu samo najbolji glazbenici. Publika je vrlo dobro prihvatila Shehuovo djelo, kazao je Božac koji je u ime Akademije i red. prof. Bashkima Shehua predao maestru i slavnom pedagogu Friedrichu Lipsu počasnu medalju za izniman doprinos afirmaciji i razvoju Odsjeka za klasičnu harmoniku u Hrvatskoj.

Profesor Friedrich Lips je inače najveće ime u harmonikaškom svijetu i gostujući je profesor na Muzičkoj akademiji u Puli.

Uspjesi Franka Bošca se nastavljaju, sutra će održati koncert na Malti, gdje će s Charlene Farrugia svirati pred malteškom predsjednicom Marie Louise Coleiro Preca i ministrima uz izravni prijenosnacionalne malteške televizije. Božac i Farrugia gostovat će i u Kini od 26. prosinca do 8. siječnja, u deset različitih gradova. (V. BEGIĆ)

Share