Чланак АТВ Бања Лука – Концерт симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније

Концерт симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније

U prepunoj sali Kulturnog centra Banski dvor večeras je održan koncert Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije na kome su izvedena kapitalna djela njemačkih kompozitora Feliksa Mendelsona Bartoldija i Ludviga van Betovena.

Riječ je o Mendelsonovim koncertnoj uvertiri “Hebridi” i “Italijanskoj” simfoniji broj četiri, kao i o Betovenovom “Klavirskom koncertu broj jedan”.

“Večeras smo pripremili takav program da se predstavimo kao ozbiljan simfonijski orkestar”, rekla je uoči koncerta dirigent Vanesa Kremenović.

Бањалука - концерт Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније
Бањалука – концерт Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније

Ona je navela da je cilj da se ovakvi kvalitetni muzički događaji pruže publici u svim gradovima koji mogu da prime orkestar, ali i u manjim centrima, gdje muzičari mogu doći u manjem sastavu.

I direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević rekao je novinarima da je cilj da se klasična muzika “decentralizuje”, da bi ovakvi orkestri mogli da gostuju u drugim gradovima u zemlji.

Бањалука - концерт Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније
Бањалука – концерт Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније

Na koncertu, pod nazivom “Viva la muzika”, publici se predstavio i renomirani italijanski pijanista Đuzepe Bruno, koji je svirao i na prvom koncertu Banjalučke filharmonije 2010. godine.

Koncertu su prisustvovali brojni predstavnici kulturnog, javnog i društvenog života Banjaluke i Srpske.
Banjalučka filharmonija je osnovana januara 2010. godine, a njene članove i rukovodstvo čine mladi i priznati umjetnici u Republici Srpskoj, BiH i u Evropi.

Share