АТВ – Бања Лука: Светосавска академија у Бањалуци

Svetosavska akademija u Banjaluci

svetosavska akademija

U čast Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, učitelja i prosvjetitelja, u Banjaluci je večeras, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema, održana tradicionalna Svetosavska akademija.

Vladika Jefrem poručio je da Sveti Sava predstavlja i Crkvu i narod kroz vrijeme prošlo, sadašnje i buduće, te da srpski narod nema nesporniju ličnost i većeg učitelja, svetitelja i prosvjetitelja.

“Sveti Sava nas je na najbolji način predstavio u svijetu i srodio sa svima. Gdje se on pojavljivao, tamo su tuđinci postajali srodnici, neprijatelji prijatelji, razbraća braća”, istakao je vladika Jefrem i dodao da Sveti Sava zbog toga nije prošlost, nego budućnost srpskog naroda.

Vladika Jefrem naveo je da je Svetom Savi cilj bio da njegova zemlja bude zemlja slobodnih, iako različitih ljudi, ali sposobnih da međusobno sarađuju.

svetosavska akademija1

U svetosavskoj besjedi jerej Miladin Mitrović naveo je da se danas sjećamo ne samo djela Svetog Save, nego cijele loze svetih Nemanjića koji su kao njegovi potomci, a naši preci, dali neprocjenjiv doprinos da srpski narod danas ima svoje mjesto pod nebom, svoju vjeru, kulturu i nacionalni identitet.

“Nemanjići su, zahvaljujući pravoslavlju, uspjeli da stvore zdravu srpsku naciju i očuvaju jedinstvo u svom narodu”, poručio je Mitrović.

On je istakao da je ličnost Svetog Save u cjelokupnoj istoriji srpskog naroda jedinstvena i neponovljiva.

“Svojim životnim djelom on je opredijelio put, kako svetovnoj, tako i duhovnoj istoriji srpskog naroda. Prije više od 800 godina poveo je naše pretke novim putem – putem nacionalnog samosaznanja, protkanog vječnim istinama Svetog jevanđelja”, rekao je Mitrović.

Akademiji su, između ostalih, prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Budimir Balaban, mnogobrojno sveštenstvo i drugi gosti.

Na Svetosavskoj akademiji nastupili su Mješoviti hor i Dječiji hor Srpskog pjevačkog društva /SPD/ “Jedinstvo”, kao i Hor sveštenika Eparhije banjalučke.

Svetosavsku akademiju organizovali su Srpska pravoslavna crkvena opština Banjaluka, grad Banjaluka, Kulturni centar Banski dvor, Sekretarijat za vjere Republike Srpske i SPD “Jedinstvo”.

Share