Концерт Албине Смајловић, сопран и Дуње Марковић, клавир

У Концертној дворани Банског двора 19. марта 2014. године (сриједа) у 20,00 часова одржаће се концерт Албине Смајловић, сопран и Дуње Марковић клавир.

ПРОГРАМ:

  1. Петар И. Чајковски – „Средь шумного бала“
  2. Николај Римски-Корсаков –  „Славуј и ружа“
  3. Гост: Александар Драгојевић, баритон
  4. Милан Пребанда – „Аземина“
  5. Петар Коњовић – „Аман, дјевојко“
  6. Станко Шепић – „Траг“
  7. Петар Коњовић – „Нане, кажи тајку“
  8. Гост: Ивана Живанић
  9. Leo Delibes – „Les filles de Cadix“
  10. Gabriel Urbain Fauré  – „Après un rêve“
  11. Дует
  12. W. A. Mozart: „Dove sono“ (arija Grofice iz opere Figarova ženidba)
  13. Giacomo Puccini – „Vissi d’arte“ (arija Toske iz opere Toska)

Двијe пјесме уз гитарску пратњу Дејана Ђорђевића

***

АЛБИНА СМАЈЛОВИЋ, сопран, рођена је 4. новембра 1982. године у Градишци, гдје је завршила Гимназију. Дипломирала на Одсјеку за српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Бањој Луци. Године 2009. уписује Академију умјетности у класи професорке Снежане Савичић Секулић, да би у јуну 2013. Дипломирала на одсјеку за соло пјевање, у класи професорке Дуње Симић.

Као ванредан ђак, 2005. године, уписује Средњу музичку школу „Владо Милошевић“ у Бањој Луци, одсјек за соло пјевање, у класи професорке Анђелке Јокић. Већ на првој години учествује на Републичком такмичењу гдје осваја прву награду. Исте године на такмичењу соло пјевача „Лазар Јовановић“ у Београду, у категорији камерних дуета са Славеном Абазовићем, баритоном, осваја прву награду. Још као ученик средње школе учествовала је у студентској продукцији Пучинијеве „Сестре Анђелике“ при Оперском студију Академије умјетности у Бањој Луци, којом је дириговао професор Станко Шепић.

Године 2007. у соло категорији осваја три награде – специјалну на Републичком такмичењу, прву у Београду („Лазар Јовановић“) и трећу у Руми „Никола Цвејић“.

Године 2009. у марту, на такмичењу „Бруна Шпилер“ у Херцег Новом, освојила је друго мјесто. 2010. године, у децембру, на Међународном такмичењу соло пјевача „Лазар Јовановић“ у Београду освојила је прво мјесто.

Године 2010. у организацији Амбасаде БиХ у Загребу одржала је два концерта, у  Београду (СКЦ) и Хрватском културном друштву „Напредак“ у Загребу под називом Концерти пријатељства. Године 2011. сарађивала је са Бањалучком филхармонијом, а у септембру исте године изабрана је, заједно са дванаест пјевача из цијелог свијета, да учествује на мајсторском курсу под водством реномираног оперског пјевача и педагога, баритона Тома Крауса, на Музичкој академији у Француској (Academie musicale de Villecroze). У децембру 2011. године играла је улогу слушкиње у опери „Сафикада“ изведеној на Великој сцени Народног позоришта у Бањој Луци.

Године 2012. учествовала је на 63. такмичењу оперских пјевача „ Gian Battista Viotti “ (Верчели) у Италији. Године 2013. учествовала је на Музичком фестивалу „ Nei suoni dei luoghi “ у Италији гдје је одржала цјеловечерњи концерт те се представила и као солиста и као дио камерног трија „Алегориа“ с колегиницама Иваном Живанић (сопран) и Дуњом Марковић (пијаниста).

Сарађивала са пијанистима: Matthias Veit (Њемачка) и Morgane Fauchois Prado (Француска) и диригентима: Даринка Матић Маровић и Огњен Бомоштар.

Од наступа посебно издваја оне у Београдској филхармонији, Студентском културном центру у Београду, Галерији Матице српске у Новом Саду, на пјесничкој манифестацији „Бранково коло“ у Сремским Карловцима, Народном позоришту у Београду, традиционалној манифестацији „Дани Владе Милошевића“, Међународном дану музике, манифестацији „Ноћ музеја“. У организацији Удружења музичких умјетника РС, чији је члан од 2009. одржала је неколико солистичких концерата у Приједору, Бањој Луци, Мостару, Требињу, Бихаћу. Кратко вријеме је предавала соло пјевање у Музичка школа „Саво Балабан“ у Приједору. Била је дугогодишњи члан и солиста СПД „Јединство“.

Члан је Управног одбора новоустановљене фондације „Ружа“, која је основана у сврху финансијске подршке младим умјетницима и развоју културе у Републици Српској.

Тренутно је члан Оперског студија Народног позоришта у Београду.

Share