2. Међународни салон стрипа „Девета димензија“ у Каменој кући

У Каменој кући на Тврђави Кастел у периоду од 4 – 6. октобра 2019. године одржаће се 2. Међународни салон стрипа „Девета димензија“ у организацији Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија“, а у сарадњи са Банским двором – Културним центром.

 

Друго издање Салона стрипа посјетиоцима ће понудити бројне садржаје. Планирана је поставка десет ретроспективних изложби са преко 600 страница стрипа, те промоције бројних стрип издања. Из богатог програма организатори посебно издвајају стрип радионице и стрип школу. Радионице и материјал су бесплатни. Захваљујући помоћи Италијанске амбасаде у БиХ и амбасадору Николи Минасију гости  салона су и два аутора из Италије.

Ове године посјетиоци ће имати прилику да се упознају са Фабиом Ћелонијем из Италије који је 1990. године остварио први контакти са „Дизнијем“. Годину дана касније та сарадња доводи до објављивања приче о „Микију Маусу“. Ћелони ради и за друге „Дизнијве“ публикације: „Pk“, „Paperino“, „Paperfantasy“, „Paperinik“. Године 2000. године, започиње сарадњу са издавачком кућчом „Бонели“, која га је ангажовала као цртача популарног стрип серијала  „Дилан Дог“.  Он је и кавер – цртач насловних страница за серијал „Бред Барон“, мини серију за коју је направио и неколико страница осамнаестог броја.

Међу осталим гостима који су постигли запажене резултете на стрип сцени су  и  Марика Далоко из Италије, Игор Марковић, Алекса Гајић и Зоран Стефановић из Београда, Ненад Цвитичанин из Инђије , Дарко Креч из Загреба, Лазо Средановић из Тивта, Милан Мандић и Срђан Салат из Источне Илиџе, Здравко Кнежевић из Прњавора, Срђан Врањеш из Бањалуке,  Борислав Маљновић из Добоја, Јован Братић и Горан Лојпур из Невесиња Александар Петрић из Братунаца и Предраг Иконић са Пала.

 

 

ИЗЛОЖБЕ

 1. Фабио Ћелони, изложба стрип табли насталих за издавачке куће Бонели и Панини
 2. Марика Далоко, „Life in sketch“- изложба фотографија која представља рад 11 италијанских стрип цртача, њихов живот у стрипу, око стрипа и за стрип.
 3. „Давид и ја“ – изложба стрип каишева стрипа Давид Штрпац, доајена стрипа у Републици Српској, покојног Мира Млађеновића
 4. Алекса Гајић – изложба стрип табли
 5. „Чудновати стрипови Алексе Гајића“ – изложба стрипова насталих на разноразним површинама и матћријалима
 6. „Дуге ноћи и црне заставе“ – изложба стрип табли из другог албума овог серијала насталих по дјелу писца Дејана Стојиљковића, аутор цртежа Ненад Цвитичанин
 7. „Линије фронта“ – изложба стрипова натему Првог свјетског рата
 8. „Дикан и Стари Словени“ – 50 година стрипа „Дикан“ црногорског аутора Лазара Средановића
 9. „Трећи аргумент“- изложба табли из стрип албума који је настао по дјелима књижевника Милорада Павића, аутора Зорана Стефановића и Зорана Туцића
 10. „Lost hope“ – излоба стрип табли прве манге у Републици Српској бањалучког аутора Срђана Врањеша
 11. Изложба стрип табли Школе стрипа „Кунова“ Здравка Кнежевића

 

 

ПРОМОЦИЈЕ:

 • Промоција нових стрип издања „Девете димензије“:
  • Стрип магазин „PARABLLUM“ број 9
  • Стрип албум „ДАВИД И ЈА“ Мира Млађеновића
  • „Lost hope“ књига друга, аутора Срђана Врањеша
  • Стрип фанзин „КУНОВА“ број 7
 • Промоција стрип издања издавача “System Cоmics” Београд
  • „Дуге ноћи и црне заставе“ аутора Дејана Стојиљковића, Ненада Цвитичанина и Алексе Гајића
  • „Линије фронта“- стрип серијал са стриповима из Првог свјетског рата
 • Промоција италијанских стрип издања аутора Фабија Ћелонија
 • Промоција фото књиге „Life in sketch“ италијанске ауторке Марике Далоко
 • Промоција стрип албума Дарка Креча
 • Промоција стрип албума „Дикан и стари Словени“ – књига друга
 • Промоција стрип албума „Трећи аргумент“
 • Промоција Школе стрипа „Кунова“

СТРИП БЕРЗА

Све вријеме трајања салона на продајним штандовима стрип издавача „Девета димензија“ и “System Cоmics” заинтересовани посјетиоци моћи ће купити најновија као и она старија стрип издања свих издавача стриповаиз окружења.

Share