Концерт Камерног хора смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву

У Концертној дворани Банског двора 06. јуна 2016. године (понедељак) у 20,00 часова одржаће се концерт Камерног хора смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву,
Диригент: Раде Радовић.

HOR-web

 

 

П Р О Г Р А М

– Исаија Србин: Aгиос о Теос
– Монахиња Јулијана (Денисова): Херувимска пјесма
– Монахиња Јулијана (Денисова): Во царствији Твојем
– Корнелије Станковић: Догматик, II глас
– Корнелије Станковић: Достојно јест
– Сергеј В. Рахмањинов: Воскресеније Христово видјевше
– Петар И. Чајковски: Тебе појем
– Блажен муж, напјев Кијево – Печерске лавре
(соло: Стефан Мирковић, тенор)

*****

– Доменико Скарлати: Соната ге – мол
– Анатолиј Кусјаков: Соната бр. 4, I и II став
Алекса Илић, хармоника, студент IV године Музичка академије Универзитета у Источном Сарајеву,
класа: проф. др Зоран Ракић

*****

– Душан Радић: Гунгулице
– Димитрије Големовић: Две песме с Косова
– Микола Леонтович: Шћедрик
– Љубица Марић: Цавти божур
– Стеван С. Мокрањац: Пета руковет
(солисти: Лана Пржуљ, сопран и Стефан Мирковић, тенор)

Биографије

Kамерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву основан је октобра 2001, на иницијативу митрополита дабробосанског господина Николаја (од 2011. назив ансамбла је без ријечи „камерни“). Главни руководилац и диригент хора, од његовог оснивања до данас је мр Раде Радовић, редовни професор. Хор је учествовао на многобројним богослужењима у земљи ииностранству, а наступао је и на бројним међународним хорским и музичким фестивалима:Musica sacra a Roma (Рим, 2005), БЕМУС (Београд, 2006), Musica Mediterranea-Europamusicale festival (Минхен, 2009), Славянские встречи (Подмосковље – Балашиха, Русија, 2006), Boh je laska (Словачка, 2007), Дани духовне музике (Панчево, 2007), Дани Владе Милошевића (Бањалука, 2003), Сарајевска зима (2004, 2009), Бољшој фестивал (Мећавник, 2013), Сарајевске вечери музике (2014) и др. Одржао је на стотине концерата инаступа у земљи и у иностранству: Шведска, Словачка, Њемачка, Пољска, Италија, Русија, Данска, Словенија, Србија, Црна Гора…

Ансамбл је вишеструки лауреат међународних хорских такмичења: – Златне дипломе: The Swedish International Choir Competition (Хелсинборг, Шведска, 2004), – 10. Internacionale concorso corale (Рива Дел Гарда, Италија, 2008), -Прво свјетско такмичење духовне хорске музике Musica sacra a Roma (Рим, 2005, у другој категорији освојили и„сребро“); – Друго мјесто и звање лауреата: међународно хорско такмичење Дни славянской письменности и культуры (Балашиха, Русија, 2006); – Златна плакета: Мокрањчеви дани (Неготин, 2004); – Фестивал Хорови међу фрескама (Београд): два пута награда „Војислав Илић“ – за најбољи хор (2003, 2005), два посебна признања диригенту – „за интерпретацију композиција савремених аутора“ (2004) и „за очување, обнову и унапређење српске православне музике“ (2005); – Интернационалне хорске свечаности (Ниш): награде стручног жирија – 2010: Награда „Милорад Вељковић- Шпаја“ за најбоље извођење композиције домаћег аутора (В. Комадина: Поткозарје), 2004: Награда за најбоље извођење композиције страног аутора (С. В. Рахмањинов: Велико славословље);

– Треће мјесто, у категорији конзерваторија и музичких академија: 29. Miedzynarodowego Festiwalu MuzykiCerkiewney „Hajnowka“ (Бјалисток, Пољска, 2010) и др. Хор је добитник Грамате митрополита дабробосанског господина Николаја (2003), Повеље, највећег признања општине Источно Ново Сарајево (2006), Бисте бискупа Павла Петра Гојдича, посебног признања фестивала „Бог је љубав“ у Вранову Над Топлом, Словачка (2007), Награде Универзитета у Источном Сарајеву (2008) и др.

Снимљено је на десетине концерата, документарних филмова и емисија о Камерном хору и диригенту Радовићу, а објављено је и мноштво позитивних критика у штампаним медијима. Хор је снимио три компакт-диска духовне хорске музике: у сопственој продукцији (2003), у продукцији издавачке куће „Југовидео“ из Београда (2005) и државне РТВ БиХ – Музичке продукције БХРТ (2007–2008), који су чест избор музике за документарне програме РТВ сервиса у БиХ. У продукцији РТВ БиХ снимљен је и DVD Камерног хора (2011), а снимљени су и бројни компакт-дискови фестивалских и такмичарских наступа ансамбла на међународној сцени.

Стилска разноврсност репертоара Хора представља својеврсни пресјек музичког стваралаштва на пољу православне духовне музике кроз вијекове, укључујући и премијерна извођења композиција савремених аутора – примјери, готово бескрајног круга пјеванебогослужбене поезије. Из области свјетовне хорске музике у репертоару Хора су заступљена, углавном, дјела српских аутора, инспирисана фолклорном традицијом.

rade radovicДиригент хора Раде Радовић (рођен у Фочи), музичке студије је завршио на Руској музичкој академији „Гњесини“ у Москви, на одсјецима за композицију (класа Борис А.Чајковски и Кирил Ј. Волков) и за хармонику (класа Владимир Г. Карољ), стекавши у тим областима двије магистратуре (дипломе с одликовањем). Дириговање је похађао у класи Владимира Фелера. Седмогодишњи боравак у Москви (1990-1997) утемељио је правац обликовања његовог умјетничког израза као композитора и извођача. Учествујући на многобројним концертима у Москви, првенствено као композитор, али и извођач, оствариоје више снимака за руски државни радио и телевизију. Његове композиције се и данас налазена московским концертним програмима. Писао је углавном инструменталну и камернумузику, а међу радовима се истичу Кончертино за контрабас и оркестар и оркестрација завелики симфонијски оркестар клавирског Прелудија цис-мол С. В. Рахмањинова.

Педагошки рад на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву започео је 2000. године. Од тада је ангажован на три одсјека – предмети: Музички облици, Црквена хорска музика, Хармоника, Камерна музика, Хор. Од 2015. је у звању редовног професора, а од 2002. и шеф је Смјера за црквену музику и појање. Као диригент академског хора остварио је низ концертних наступа, а студенти из његове класе хармонике освојили су бројне награде на међународним такмичењима. Радио је и као професор у Богословији у Фочи (1997-2008), гдје је дириговао Хором Богословије, са којим је поред учествовања на богослужењима остварио велики број концертних наступа у БиХ, Србији и Црној Гори.

Као умјетнички руководилац Камерног хора (од његовог оснивања) уобличио је програмску концепцију и профил дјеловања ансамбла. Првобитни циљ ансамбла – учешће на богослужењима, са разноврсним репертоаром проширио је и на концертну сцену. Као диригент, омогућио је многа премијерна извођења дјела савремених аутора, од којих су поједина посвећена њему и Камерном хору.

Аутор је књиге – аналитичке студије „В. А. Золотарјов – осврт на дјела за хармонику“ (2002) и монографије „Деценија рада Камерног хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву (2001-2011)“ (2012).

Успоставио је умјетничку сарадњу са Институтом за духовну музику Универзитета Јејл (Institute of Sacred Music, Yale University) из САД (2008). Учествовао је у раду многих међународних жирија на такмичењима и фестивалима у музичким областима: хор, хармоника, композиција, соло-пјевање. Руководио је хорском радионицом на љетњој школи црквенe музике и појања „Корнелију у спомен“ у Сремским Карловцима (2008-2012). Предсједник је Асоцијације за његовање академске музике „Нови звук“ из Источног Сарајева (од оснивања – 2009). За умјетничка остварења добитник је Сребрне плакете Града Источно Сарајево (2009), Плакете Универзитета у Источном Сарајеву (2011) и других награда и признањa.

Share