Научна монографија од називом „Средњовјековно насљеђе прњаворског краја“

У Вијећници Банског двора 01. јуна 2015. године (понедјељак) у 19,00 часова биће одржана промоција научне монографије под називом „Средњовјековно насљеђе прњаворског краја“.
Учествују:
Дејан Радичевић, Слободан Наградић, Славољуб Лукић, Дамир Кљајић, Младен Стругар и Бојан Вујиновић у сарадњи са Завичајним музејoм Градишка.

slika-1

 ***

ПРОМOЦИЈА КЊИГЕ

Научна монографија: „Средњовјековно насљеђе прњаворског краја“, аутора Славољуба Лукића, Дамира Кљајића, Бојана Вујиновића и Младена Стругара је резултат археолошких и историјских истраживања прњаворској краја у периоду од 2009. до 2015. године, те туристичког вредновања и заштите насљеђа. Монографија обједињује све писане изворе који се доводе у везу са поменутом регијом и провјеравање њихове тачности кроз међусобна упоређивања научних чињеница и ревизију тренутног стања на терену. Књигу чине два основна дијела – средњовјековна историја и археолошки локалитети из којих произилазе различити методолошки обрасци проучавања и истраживања.

Као резултат таквог приступа у књизи је евидентиран 41 средњовјековни локалитет – 10 насеља и утврђења, три манастиришта, шест црквишта са некрополом и 26 некропола са 119 мрамора. Сви ови публиковани локалитети свједоче о активном животу прњаворског краја у периоду средњег вијека.

О књизи ће говорити уредник књиге Слободан Наградић, те аутори. Издавачи књиге су Завод за заштиту културно-историјског и природног насљeђа Републике Српске, Истраживачки центар „Искон“ и Јавна установа Завичајни музеј Градишка.

аутори
Славољуб Лукић, Дамир Кљајић
Бојан Вујиновић и Младен Стругар

Share