Otvorena izložba fotografija „Spomenici“, autora Giulio Zanni i Marc Koegel.

U Malom salonu Banskog dvora u 19,00 časova otvorena je izložba fotografija  „Spomenici“, autora Giulio Zanni i Marc Koegel.

slika1 slika2- slika3- slika4- slika5- slika6-

 

Marc Koegel  edukator, pisac i direktor Photo Workshops LTD u Vankuveru. Njegove crno – bijele duge ekspozicije pejsaža,  kao i fotografije arhitekture su više puta izlagane u Vankuveru i internacionalno. Rođen  u Njemačkoj, Mark je prvo došao  u Kanadu (gdje i sad živi) gdje 1996. godine diplomira ekonomiju. Još kao  dvanaestogodišnjak bavio se fotografijom. Radio je i učio sa mnogim internacionalnim priznatim fotografima, uključujući Joe McNally, Mary Ellen Mark, Greg Goman, Arthutr Meyerson, Jay Maisel i Ralph Gibson. Njegova fotografija osvojila je brojne internacionalne nagrade uključujući uključujući IPA (International Photo Awards), Spider Awards, ND Awards, Moscow International Photo Awards (MIFA),  PX3 (Prix De La Photographie Paris),  gdje je nedavno osvojio prvu nagradu donoseći mu titulu najboljeg fotografa pejsaža 2016 – te godine. Markov rad se nalazi na brojnim web stranicama,  fotografskim blogovima i od nedavno na Phase One web stranici. U stvaranju njegovih fine art fotografija, Mark koristi najbolju danas dostupnu opremu: srednji format digitalne kamere do 100 megapixela rezolucije postavljenih na tehničkoj kameri.

Giulio Zanni je italijanski fotograf koji većinu svog života živi na Balkanu. Proveo je 18 godine u Bosni i Hercegovini gdje je radio za različite diplomatske misije. Trenutno živi na relaciji Skoplje, Umag i Banja Luka. Prije fokusiranja na fine art, radio je na dokumentarnoj fotografiji i fotografiji prirode.  Kamerom je zabilježio post-conflict situacije različitih zemalja, učio je uz fotografe kao što su James Natchwey i Gary Knight. Često koristi tehniku duge ekspozicije i većinom fotografiše u crno – bijeloj tehnici. Osvojio je nekoliko nagrada uključujući IPA (International Photo Awards), Spider Awards, ND Awards, Moscow International Photo Awards (MIFA),  Tokyo International Awards (TIFA), PX3 (Prix De La Photographie Paris), Monochrome Awards, International Photographer of the Year, One Eyeland. Nedavno, serija Spomenici osvojila je drugu nagradu u kategoriji Arhitekture ND Awards i prvu nagradu u kategoriji Fine Art – One Eyeland. Njegov rad je bio više puta objavljivan u knjigama i časopisima, a njegov portfolio spada  najbolje među nadahnutim  fotografima.  Živeći na Balkanu još od 1996. godine, Giulio je bio opčinjen Spomenicima. Svojom fotografijom, želio je da ih sažme uz političkog konteksta i da vrati nazad ulogu tim futurističkim strukturma koje su često napuštene od strane vlada u poricanju njihove prošlosti.

„Spomenici“  Giulio Zanni

Šta su to „Spomenici“?

„Prema spomenicima imam odnos  kao prema državnim socijalističkim spomen- građevinama izgrađenima u bivšoj Jugoslaviji i u drugim susjednim balkanskim zemljama. Većina ovih spomenika slavi pobjede i bitke za vrijeme nacifašizma, a neki od njih predstavljaju čak i kosturnice.

Kao proizvod režima, ovi spomenici su označili važne istorijske događaje i drame, kao sto je to bilo u slučaju Jasenovca, “Auschwitz Balkana”, gdje je , na brutalan način, stotine hiljada ljudi izgubilo svoje  živote.

 Tokom socijalističkog režima, ove strukture su takođe igrale veoma bitnu društvenu ulogu.

Spomenici su predstavljali mjesta gdje su porodice imale običaj okupljati se ili gdje bi djeca išla na školske izlete.“

Arhitektura

Arhitektura „Spomenici“ je često povezana sa pokretom zvanim “brutalizam”, čije značenje potiče od Le Corbusier veze za sirovu građu, beton.

Iako je zaista većina građena od betona, njihova arhitektura ima više života u njima samima, gdje dominiraju apstrakcija i futuristički elementi. Među autorima najfascinatnijih spomenika su: aritekta Bogdan Bogdanović i skulptori Dušan Džamonja i Miodrag Živković.“

Zašo fotografišem spomenike

„Ja nisam zainteresovan da se upuštam u dokumentarnu primjenu. Pristupio sam spomenicima sa fine art tačke gledišta. U tom pogledu, uz izuzetak Marc Koegel-a izjavljujem da sam prvi fine art fotograf koji je primijenio fine art pristup na spomenicima na sistematičan i sveobuhvatan način.

Sigurno ćete pronaći mnoge fotografije spomenika na nebu, ali to nisu fine art fotografije.

Jan Kempenaers, belgijski fotograf, ima zaslugu da bude prvi fotograf koji je dokumentovao neke od glavnih spomenika nakon zadnjeg balkanskog rata i koji ih je sakupio u knjigu, otkrivajući postojanje ovih struktura. On je koristio isključivo dokumentarni pristup.

Kao fine art fotograf, moj cilj je da podignem cijeli subjekt na viši nivo. Spomenici su  razasuti širom teritorije bivše Jugoslavije, dok neki od njih više ne postoje-uništeni eksplozijama tokom posljednjeg balkanskog rata kao simboli prethodnog režima, drugi su se raspali preuzeti prirodom (u poricanju njihove prošlosti ili u nekim slučajevima zbog nedostatka finansiranja). Ipak, neki od njih, smatraju se od strane autoriteta, nacionalnim spomenicima. Takav je slučaj sa spomenikom Jasenovac (HR), Kruševo (MK) i Kadinjača (SR).

Moje slike spomenika nemaju političko tumačenje.. Moje fotografije su politički agnostik. Više se ne bavim foto-žurnalizmom.

Ja volim estetiku spomenika, što me inspiriše da ih svrstam u neku novu dimenziju kroz moju umjetničku interpretaciju.

Share