Koncert Slaven Balać (klarinet) i Ela Banković (klavir)

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 15. februara 2018. godine (četvrtak) u 20.00 časova održaće se koncert Slaven Balać (klarinet) i Ela Banković (klavir).
Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora od petka, 09. februara 2018. godine.

 

B I O G R A F I J E

Slaven Balać, rođen 03.aprila 2003. godine u Novom Sadu, Republika Srbija. Sin Mirjane i Slobodana Balać, svoje interesovanje za muziku pokazuje već u sedmoj godini života, kada postaje učenik svog oca. Od tog momenta svoj talenat i interesovanje za klarinet smatra svojim pozivom. Nakon te spoznaje, roditelji odlučuju da podrede svoje umjetničke ambicije sinu, podržavajući ga u ostvarivanju strategijskih ciljeva i operativnih performansi koje definišu izvođačku djelatnost i razvojne faze sopstvenog muzičkog izraza. Kako bi se što više posvetio klarinetu, ispunjavajući lične standarde i ambiciju za postizanjem uspjeha u polju umjetnosti, uspješno je sproveo proces akceleracije u Osnovnoj školi “Žarko Zrenjanin” i Srednjoj muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Trenutno je učenik drugog razreda Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ u klasi profesora Đure Pete.

Nosilac je 26 prvih nagrada i tri naziva laureata, 8 drugih i dvije treće nagrade u Srbiji, Francuskoj, Italiji, Makedoniji, Češkoj, Sloveniji, Rumuniji, Bjelorusiji i Rusiji.

Pohađao je seminar i Međunarodnu radionicu za duvačke instrumente u Crnoj Gori kod profesora Sofije Molčanove (Njemačka). Na prestižnom Mc-Gill univerzitetu u Kanadi pohađao je masterklas kod profesora Alana Dezage-Montreal (Kvebek), i profesora Dejvida Krakaura (SAD). Svoja znanja usavršavao je na časovima i masterklasu kod profesora Ralf Manoa (Njemačka), Emil Višeneskua i Horia Dumitračea (Rumunija). Kao solista nastupao je ispred gudačkog orkestra Muzičke škole “Isidor Bajić” iz Novog Sada, Zrenjaninskog kamernog orkestra i duvačkog orkestra “Murohalom” (Mađarska),  a kao kamerni muzičar u koncertnoj dvorani Kolarčeve zadužbine i svečanoj sali Beogradske filharmonije. Stalni je član i solista Filharmonije mladih “Borislav Pašćan”. Imao je čast da nastupi u Palati Srbija pred predsjednikom Srbije i Patrijarhom Irinejom. Od maja 2017.godine najmlađi je član Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Pored ove najveće nagrade, Slavenu je, uz diplomu LAUREAT za 2017. godinu, dodijeljena statueta BELBRAND NAGRADA“ bjeloruske evroazijske ekonomske unije iz Minska. Nagrada je dodijeljena u selekciji mladih muzičara do 31 godine starosti. Član je Internacionalne asocijacije za muzičku edukaciju „ISME“ (Australija).

Do sada je imao preko 170 javnih nastupa u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, Francuskoj, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Kanadi, Rusiji, Bjelorusiji i Rumuniji.

 

Ela Banković, rođena je 1990. godine u Kikindi (Republika Srbija). Diplomirala je klavir na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u klasi profesorke  Biljane Gorunović, gdje je tokom master studija bila angažovana kao asistent – saradnik u nastavi na odsjeku za klavir.  Osvajala je nagrade na takmičenjima, festivalima, i učestvovala na radionicama i master kursevima kod priznatih pedagoga. Koncertirala je u zemlji i inostranstvu solistički, a najviše kao korepetitor i kamerni muzičar, i uskoro nastavlja specijalističke studije kamernog izvođaštva na ruskoj Akademiji muzike „Gnesin“   u Moskvi.

 

P R O G R A M

  1. X. Lefevre: Sonate No 7.
  2. J. Mouquet: Solo de Concours
  3. G. Donizetti: Studie fur Klarinette
  4. S. Božić: Na Mladu Nedelju
  5. R. Boutry: En Blue et Rouge

********

  1. C. M. Weber: Premier Concerto en Fa mineur

 

Share