Koncert Kemal Gekić – klavir

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 21. decembra 2017. godine (četvrtak) u 20.00 časova održaće se koncert Kemal Gekić – klavir.
Cijena karte je 10 KM, karte se mogu kupiti na biletarnici Banskog dvora od 12. decembra 2017. godine (utorak) u periodu od 10.00 do 18.00 časova, osim nedjeljom, a rezervisane karte se mogu preuzeti do 21 decembra do 12.00 časova.
Koncert je dio programa obilježavanja 85 godina postojanja Banskog dvora.

Kemal-Gekic-plakat---sajt-web

Kemal Gekić

Originalnost, ubjedljivost, snaga interpretacije i perfektno rukovanje instrumentom samo su neki od kvaliteta koji se pripisuju jednom od najvećih i najuzbudljivijih pijanista današnjice –   Kemalu GEKIĆU, čije sviranje hvale kako kritičari tako i publika cijelog svijeta.

Ono što ga čini toliko jedinstvenim jeste njegov umjetnički kredo koji obuhvata poznavanje svih činjenica potrebnih za rekonstrukciju originalnih ideja u komadima koje svira, kao i moć da ih oživi pred publikom današnjice. On pruža fascinantne , beskompromisne i uvijek nove interpretacije.

Kemal Gekić je diplomirao 1982. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i iste godine je bio primljen na klavirski odsjek u zvanje asistenta. Poslijediplomske studije završava 1985. godine, kada postaje senzacija Šopenovog takmičenja u Varšavi.

Od te godine intenzivno koncertira širom Evrope, SAD, Kanade, Japana, Južne Amerike, Afrike, Sovjetskog Saveza, Srednjeg i Dalekog istoka. Njegove koncerte prenosile su razne TV stanice: RAI (Italija), TV Portugal, TV stanice bivše Jugoslavije, HNK (Japan), Poltel (Poljska), Egipatska TV, NDR (Njemačka), RTV SSSR, Intervizija, PBS (SAD) i CBS (Kanada).

Audio snimci Kemala Gekića nagrađivani su u Evropi, Americi i Japanu za originalna i pronicljiva viđenja muzike Hendla, Mocarta, Šopena, Skrjabina i Lista. Njegov izvanredni kompakt disk, objavljen za “Naxos”, sa transkripcijama Rosinija – Lista osvojio je “Rosetu”, nagradu muzičkog vodiča Penguin, dok se njegov snimak za “JVC” sa dvanaest transcendentalnih etida F. Lista smatra za najbolji u istoriji pijanizma. Diskografija Kemala Gekića obuhvata 15 diskova i jedan DVD. Godine 2009. objavljen je solo CD sa djelima Debisija, Forea i Ravela, CD sa koncertima Čajkovskog i Rahmanjinova, kao i CD sa muzikom za klavir i čelo G. Forea. Početkom 2010. godine, dugo očekivane Šopenove etide izlaze u produkciji “Gama medije”, kao i DVD sa kompletnim baladama i etidama Šopena i Lista, snimljenim na dva koncerta održana istog dana u Majamiju 2009. godine.

Veliko interesovanje na američkom tržištu, posljednjih godina je Gekića odvelo u mnoge zemlje Južne Amerike. Ovacije na koncertima u Venecueli, Gvatemali, Boliviji svjedoče o sve većoj popularnosti njegovih originalnih izvođenja.

Japanska publika već odavno puni sale za koncerte Kemala Gekića što je privuklo pažnju i mnogih univerziteta i konzervatorija širom Japana u kojima Gekić, pored nastupa, održava i brojne majstorske kurseve.

Rođen u Splitu, Kemal Gekić danas živi i radi u SAD kao redovni profesor na Međunarodnom univerzitetu “Florida” u Majamiju i kao predavač na Muzičkoj akademiji “Musašino” (Musashino) u Tokiju.

…   Njegovi nastupi obuhvataju svu moguću perfekciju izražajnosti i fantazije, ne samo mehaničku i digitalnu nepogrješivost.  ..

Takashi Momose,   The Record Gejitsu , Japan

…   Ekstravagancija divljeg vatrometa… čini se da prevazilazi zakone prirode… fascinatno i potčinjavajuće  …

Le Devoar , Kanada

….   Genije beskrajnog talenta…

Jan Weber,   Express wieczorny

Share