Fotografije 22.11.2017. godine

U Vijećnici Banskog dvora 22. novembra 2017. godine (srijeda) u 19.00 časova promovisan je roman GROMADA, autora Ranka Pavlovića.
Učestvovali su: prof. dr Sanja Macura, mr Svetozar Ličina i autor.
Promocija je dio programa obilježavanja 85 godina postojanja Banskog dvora.

slika1-web slika2-web slika5-web slika6-web

Ranka Pavlovića znamo kao pjesnika, pripovjedača, romanopisca i autora dramskih tekstova za odrasle i za djecu kao i pisca književnih kritika i eseja. Objavio je više desetina knjiga, u više izdanja… desetak u digitalnom a jednu u zvučnom obliku. Zavod za udžbenike u Istočnom Sarajevu objavio je njegova Izabrana djela.

O Pavlovićevom stvaralaštvu objavljeno je više naučnih i stručnih radova   i jedna knjiga.

Zastupljen je u čitankama, školskoj lektiri i mnogim antologijama.

Njegove pjesme i pripovijetke prevođene su na engleski, njemački, švedski, holandski, mađarski, italijanski, rumunski, grčki, turski i mnoge druge jezike.

Uglednim književnim nagradama, među kojima su, pored ostalih, Kočićeva, „Skender Kulenović“, „Laza Kostić“, „Kočićeva knjiga“, „Šušnjar“, „Veselin Masleša“, više puta nagrada za knjigu godine, zatim povelje za životno  djelo Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske, nedavno je dodao  još dvije – Nagradu za životno djelo Akademije Ivo Andrić u Beogradu i Nagradu „Gordana Todorović“ u Srbiji za zbirku pjesama u rukopisu.

Roman „Gromada“, objavili su ugledna izdavačka kuća „Prometej“ iz Novog Sada i Fondacija Branko Ćopić iz Banjaluke. Roman je veoma dobro  prihvaćen u književnoj  javnosti, o čemu svjedoči više afirmativnih prikaza u mnogim listovima, časopisima i elektronskim medijima.  Pavlović je ranije objavio romane „Škola jahanja“, „Tajne Kraljevog Grada“, „Kako uhvatiti leptira“, „Jahači i ostali“ i „Nebeske kosturnice“. Većina ih se našla u izboru za NIN-ovu nagradu.

Share